Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Consumenten opnieuw optimistisch over woningmarkt

Consumenten opnieuw optimistisch over woningmarkt
22 jun 2015

Goede verwachtingen van Nederlanders

De positieve stand van de marktindicator geeft aan dat we gunstig gestemd zijn over zowel de huidige woningmarkt als de toekomst daarvan. Bijna de helft van de Nederlanders verwacht bijvoorbeeld dat de hypotheekrente de komende tijd op peil zal blijven, of dat die nog wat verder daalt. Hoe de markt en het consumentenvertrouwen op een eventuele stijging zouden reageren valt lastig te zeggen, waardoor het wat dat betreft verstandig lijkt om een slag om de arm te houden. De rente loopt op dit moment weer iets op, aan de andere kant is het niveau nog altijd historisch laag. Een grotere groep Nederlanders (61%) verwacht inmiddels dat de huizenprijzen de komende tijd weer iets op zullen lopen, vorig jaar ging het nog om 41% van de ondervraagden.

Wijzigingen hypotheeknormen

Verder lijkt het erop dat veel mensen nog snel een poging doen om een woning aan te kopen, omdat per 1 juli van dit jaar opnieuw de hypotheekregels wijzigen. De grens voor NHG zal omlaag gaan van €265.000 naar €245.000, waardoor minder huizenkopers daarvoor in aanmerking komen. Dit zal er onder andere toe leiden dat minder mensen kunnen profiteren van een extra lage hypotheekrente, waardoor het weer iets duurder wordt om een eigen woning aan te kopen. Toch lijkt het erop dat het vertrouwen in de woningmarkt de komende tijd goed zit, iets dat een belangrijke stimulans kan vormen voor een verder positieve ontwikkeling van de markt.

We zijn nog altijd behoorlijk positief over de woningmarkt, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De vereniging organiseert regelmatig peilingen, om na te gaan hoe we denken over de woningmarkt en de toekomst daarvan. In mei kwam de stand uit op 105 punten, ruim boven de neutrale stand die 100 punten telt. Het is een evenaring van het record van afgelopen december.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online