Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Banken kunnen aanvragen hypotheken nauwelijks aan

Banken kunnen aanvragen hypotheken nauwelijks aan
23 jun 2015

Wachttijden lopen op

Vanaf 1 juli vindt er een aanscherping van de hypotheekregels bij en daalt de NHG-grens. Dat leidt veel huizenkopers ertoe wat meer haast te maken, iets dat de banken nauwelijks aankunnen. Starters en kopers in het algemeen zullen straks zo’n 5% minder kunnen lenen, waardoor het de moeite waard is om de hypotheek nog voor de wijziging af te sluiten. Daarnaast daalt de NHG-grens van €265.000 naar €245.000, waardoor minder huizenkopers daar gebruik van zullen kunnen maken. Bovendien staat de hypotheekrente nog altijd zeer laag, al lijkt deze de laatste tijd langzaam op te gaan lopen. Dat drijft nog ene aanvullende groep woningkopers naar de banken, die moeite hebben om de toestroom goed te verwerken.

Onderbezetting op veel hypotheekafdelingen

Bovendien hebben veel banken de afgelopen jaren specialisten laten gaan of zelfs ontslagen, om de crisis door te kunnen komen. Ze missen daar nu de expertise en de ervaring, die het mogelijk maakt om meer hypotheekaanvragen te verwerken. Het is volgens diverse hypotheekadviseurs verstandig om wat ‘herrie’ te maken wanneer de bank niet direct vlot aan de slag gaat, een bericht op Twitter kan helpen om de bank toch in beweging te zetten. De kans is groot dat de wachttijden de komende tijd van kracht blijven, waardoor een deel van de aanvragen niet op tijd afgerond zal zijn. Desalniettemin zullen banken veelal alles op alles zetten om zoveel mogelijk aanvragen op tijd te kunnen verwerken.

De banken in Nederland krijgen het nauwelijks voor elkaar te voldoen aan de vraag naar hypotheken. Veel huizenkopers zitten weken in onzekerheid, het is niet altijd duidelijk of zij nog voor 1 juli hun hypotheek kunnen afsluiten. De oorzaak voor de problemen is een fors personeelstekort bij de banken.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online