Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

DNB laakt gebrek aan concurrentie op woningmarkt

DNB laakt gebrek aan concurrentie op woningmarkt
25 jun 2015

Te weinig buitenlandse inmenging

Er is volgens DNB vooral een gebrek aan buitenlandse investeerders, naast innovatieve geldverstrekkers. Er lijkt op dit moment sprake van teveel staatsgaranties aan met name de grootbanken in Nederland. Het is daarnaast van belang om standaardproducten te gaan introduceren, die consumenten gemakkelijk met elkaar kunnen vergelijken. Op die manier kan de consument gemakkelijker een prijs beoordelen, om aan de hand daarvan vervolgens een keuze te maken voor een bepaalde hypotheek. DNB lijkt op die manier mee te gaan in de kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die al langere tijd aangeeft dat de banken grote overwinsten op de hypotheken maken. Een van de maatregelen op het gebied van staatssteun vormt de Nationale Hypotheek Garantie, naast financiële steun voor enkele van de grote banken.

Steunmaatregelen afbouwen

Het is volgens DNB vooral van belang om die steunmaatregelen af te bouwen, zodat er weer een meer gezonde woningmarkt kan ontstaan. De toezichthouder denk daarnaast dat het van belang is om de maximale hypotheek tot onder de 100% af te bouwen. Het kabinet werkt nu aan de verlaging tot 100% en heeft aangegeven binnen deze regeringsperiode geen aanvullende verlaging op de planning te hebben staan. Uiteraard zou een dergelijke daling grote gevolgen hebben voor de vraag naar hypotheken, het risico bestaat dat de woningmarkt als geheel daar last van heeft. Toch gaan er de laatste tijd meer stemmen op dit te doen, iets dat de markt interessanter maakt voor buitenlandse investeerders.

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet blij met het gebrek aan concurrentie op de woningmarkt. Volgens DNB is het van belang dat er op de Nederlandse woningmarkt meer concurrentie ontstaat. Dat houdt de banken scherp en zorgt ervoor dat de tarieven voor een hypotheek mogelijk nog wat verder omlaag kunnen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.