Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Boeterente vormt drempel om hypotheek over te sluiten

Boeterente vormt drempel om hypotheek over te sluiten
27 jun 2015

Boeterente belangrijkste drempel

Het grootste deel van de lezers gaf aan dat de boeterente de belangrijkste drempel vormt om de hypotheek niet over te sluiten, het gaat om 36% van de respondenten. Ruim een kwart (26%) geeft aan dat het onduidelijk is of oversluiten in hun geval interessant is, 21% geeft aan de hypotheek inderdaad te gaan oversluiten om van de lage hypotheekrente te profiteren. 13% heeft de hypotheek al overgesloten, de laatste 4% vindt het teveel gedoe en zal er dus niet aan beginnen. Dat de boeterente een grote rol speelt is overigens niet zo vreemd, het is een bedrag dat zelf lastig te berekenen valt dat de bank in rekening brengt voor het voortijdig openbreken van de rentevaste periode. Wat veel mensen niet weten is dat de boeterente overigens aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

Berekenen van de boeterente

Zowel de bank als een hypotheekadviseur kan de boeterente berekenen en op die manier voor een beeld van de eventuele kosten zorgen. Het is verstandig om de boeterente vervolgens af te zetten tegen de voordelen van een lagere rente. Naast de boeterente dienen huiseigenaren bij het oversluiten van de hypotheek ook rekening te houden met kosten bij de notaris. Indien de totale som der baten en kosten positief uitvalt is het de moeite waard de hypotheek over te sluiten en de rentevaste periode open te breken. Des te lager de rente, des te groter de kans dat dit het geval is.

De lage hypotheekrente van dit moment maakt het voor veel huiseigenaren interessant om de hypotheek over te sluiten. Het is dan mogelijk om een nieuwe hypotheekrente en rentevaste periode af te spreken. Wegwijs.nl vroeg haar lezers wat hen tegenhoudt de hypotheek open te breken. De boeterente blijkt de belangrijkste drempel te zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.