Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Lagere maximale hypotheek lokt buitenlandse spelers

Lagere maximale hypotheek lokt buitenlandse spelers
29 jun 2015

Nieuw argument voor lagere maximale hypotheek

DNB is al langer bezig met een betoog voor een lagere maximale hypotheek, de 100% van de woningwaarde waar het kabinet nu naartoe werkt is volgens de bank niet voldoende. Eerder was er veel kritiek op een plan om de maximale hypotheek terug te schroeven naar 90% van de woningwaarde, DNB lijkt daar nu meer argumenten voor te verzamelen. Eerder ging het vooral om de financiële stabiliteit van zowel de banken als de huishoudens zelf, nu richt DNB zich op een lagere hypotheekrente als het gevolg van een toenemende concurrentie. Wanneer we de maximale hypotheek omlaag brengen is de kans immers groter dat meer buitenlandse spelers zich op de Nederlandse markt zullen gaan begeven. Zij kennen veel lagere maximale hypotheken vanuit het buitenland, waardoor ze relatief veel moeite hebben met een 100% financiering zoals hier nog gebruikelijk is.

Meer concurrentie op de hypotheekmarkt

Op het moment dat er ook vanuit het buitenland meer partijen in de Nederlandse hypotheekmarkt stappen ontstaat er als vanzelf meer concurrentie. Het voordeel daarvan is dat de tarieven meer onder druk komen te staan, de banken krijgen te maken met meerdere partijen die graag een lage hypotheekrente willen aanbieden. Op dit moment hebben de grootbanken eigenlijk vrij spel, omdat de staatssteun aan ABN en ING ervoor zorgt dat de Rabobank in principe in z’n eentje het tarief voor de markt kan bepalen. Volgens DNB zal daar bij een lagere maximale hypotheek verandering in komen.

Een lagere maximale hypotheek voor huizenkopers maakt de markt interessanter voor buitenlandse concurrenten, waardoor de hypotheektarieven verder omlaag kunnen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Met die stelling heeft DNB er een nieuw argument bij om de maximale hypotheek tot onder de 100% van de woningwaarde te laten zakken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.