Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verstarde woningmarkt vraagt om verdere hervorming

Verstarde woningmarkt vraagt om verdere hervorming
2 jul 2015

Einde aan hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag

De Nederlandse woningmarkt kent grote regionale verschillen en biedt weinig mogelijkheden een woning te zoeken die past bij de eigen situatie. Betaalbare particuliere huurwoningen zijn schaars, terwijl voor de sociale huurwoningen een strenge inkomenseis geldt. Aan de andere kant is een koopwoning niet voor iedereen bereikbaar, vooral niet wanneer de overheid de normen met betrekking tot de inbreng van eigen geld verder aanscherpt. Volgens de Rli zouden alle subsidies met betrekking tot de woningmarkt moeten verdwijnen, er zou een einde moeten komen aan zowel de hypotheekrenteaftrek als de huurtoeslag. Op die manier wordt het mogelijk om alleen de laagste inkomens te compenseren en verder voor eerlijke prijzen op de woningmarkt te zorgen. Het is dan bovendien beter mogelijk om regionaal maatwerk aan te bieden, op de plaatsen waar dat nodig is.

Meer structurele hervormingen van de woningmarkt

Ook de Vereniging Eigen Huis is bij monde van directeur Rob Mulder van mening dat er structurele hervormingen plaats moeten vinden. De vereniging stelde samen met huurders, verhuurders en makelaarsorganisaties het hervormingsplan Wonen 4.0 samen; dat volgens de directeur overeenkomsten vertoont met de plannen die de Rli heeft voorgesteld. Tijdens de crisis hebben we in Nederland een aantal maatregelen genomen, die slechts tijdelijk invloed hebben. Het is nu van belang om door te pakken en de verstarde woningmarkt verder te hervormen om die ook op de lange termijn weer gezond te kunnen maken.

De woningmarkt begint weer licht aan te trekken, maar er is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nog altijd sprake van een verstarring. Het is daarom van belang om meer structurele hervormingen door te voeren, iets waar ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) zich in kan vinden. Consumenten hebben nu nauwelijks de keuze tussen kopen of huren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.