Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Enkele procenten meer oversluiters van hypotheken

Enkele procenten meer oversluiters van hypotheken
4 jul 2015

Voordeel van oversluiten berekenen

In de eerste 3 maanden van 2015 schommelde het aantal oversluiters binnen alle nieuwe verstrekte hypotheken tussen de 21% en 23%. Een jaar geleden lag dat nog op 17%, waardoor er sprake is van een beperkte stijging. Het gaat om zo’n 4.500 hypotheken per maand. Een ieder die de hypotheek wenst over te sluiten doet er verstandig aan om op voorhand te (laten) berekenen wat het uiteindelijke voordeel zal zijn. Een lagere hypotheekrente leidt tot lagere maandlasten. Hier staat aan de andere kant een mogelijke boeterente tegenover, in combinatie met kosten bij de notaris. Het is uiteraard alleen de moeite waard om de hypotheek over te sluiten op het moment dat de kosten lager uitvallen dan de baten.

Lage rente maakt oversluiten aantrekkelijk

Het is dankzij de lage hypotheekrente van dit moment nog altijd de moeite waard om de hypotheek over te sluiten, dit kan veel huizenbezitters een aanzienlijk voordeel opleveren. Een procentpunt minder rente kan bij een hypotheek van €250.000 jaarlijks bijvoorbeeld een bruto voordeel opleveren van €2.500. Dat betekent iets meer dan €200 per maand, netto blijft daar ruim €100 in de maand van over. Het is wat dat betreft de moeite waard om de bank of een hypotheekadviseur uit te laten rekenen wat de voor- en nadelen zouden zijn. Oversluiten van de hypotheek is nog altijd mogelijk, pas wanneer de rente weer gaat stijgen wordt dat minder interessant.

Het aantal huizenbezitters dat de hypotheek heeft overgesloten nam de laatste tijd iets toe, al was er geen sprake van een spectaculaire stijging. De historisch lage hypotheekrente maakt het interessant om de rentevaste periode open te breken, al lijkt het erop dat veel mensen zich laten afschrikken door de boeterente en de kosten bij de notaris.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online