Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Financieel adviseurs niet blij met run op hypotheken

Financieel adviseurs niet blij met run op hypotheken
7 jul 2015

Strengere regels per 1 juli

Het klopt dat er per 1 juli strengere regels zijn gaan gelden, waardoor een kleine groep niet meer in aanmerking komt voor een hypotheek. Is de hypotheekrente lager dan 3,5%? Dan kan iemand minder hypotheek krijgen, om te voorkomen dat de kosten bij een hogere rente te ver op zullen lopen. Het is een vorm van bescherming voor huizenkopers, waar men via de run onderuit probeerde te komen. Daarnaast is de NHG-grens per 1 juli opnieuw verlaagd, naar een niveau richting de grens van enkele jaren geleden. Een te hoge NHG-grens leidt ertoe dat iemand eigenlijk boven de stand leeft, de bank geeft een lagere rente af in ruil voor een subsidie vanuit de overheid. Wat dat betreft pleiten financieel adviseurs ervoor om een hypotheek ‘op eigen kracht’ af te sluiten.

Adviseurs houden een spiegel voor

Hypotheekadviseurs en financieel adviseurs kunnen een huizenkoper een spiegel voorhouden, om na te gaan of iemand goed heeft nagedacht over de aankoop van een woning en wat daarbij komt kijken. Bovendien probeert een adviseur na te gaan hoe de kosten zich in de toekomst ontwikkelen en of de woning dan ook betaalbaar blijft. Het is op zo’n moment niet verstandig om haast te maken. Een hypotheekadviseur probeert vlot te werken en geen vertraging te creëren, maar een goede overweging van de mogelijkheden en kosten is goed op z’n plaats.

De afgelopen weken heeft er een run op hypotheken plaatsgevonden, wie nog voor 1 juli een hypotheek afsloot kon immers profiteren van de oude regels op dit gebied. Per 1 juli zijn de regels weer een beetje strenger geworden en is bijvoorbeeld de NHG-grens omlaag gegaan. Financieel adviseurs en hypotheekadviseurs zijn echter niet blij met deze run.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online