Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woonwensen zouden basis moeten vormen voor woningbeleid

Woonwensen zouden basis moeten vormen voor woningbeleid
11 jul 2015

Verhuizen blijkt lastig

Met name verhuizen blijkt op dit moment lastig, er zijn te weinig woningen beschikbaar die aan de wensen van mensen voldoen. Het is bijvoorbeeld financieel onaantrekkelijk om te verhuizen, dit brengt een aantal verschillende kosten met zich mee. Daarnaast is het met name op de huurmarkt lastig om een betaalbare woning te vinden buiten de sociale sector. Het is volgens de raad daarom van belang dat het kabinet op een andere manier naar de woningmarkt gaat kijken. Het kabinet zou uit moeten gaan van de wensen die er heersen, om op basis daarvan vervolgens het woningbeleid vorm te geven en aan nieuwe maatregelen of woningen te werken.

Teveel stimulans eigenwoningbezit

Bovendien heeft de raad kritiek op de wijze waarop de overheid aan probeert te sturen op het eigenwoningbezit. Het huren is de laatste jaren flink minder populair geworden, onder andere vanwege de relatief hoge kosten en de voordelen van kopen van een woning aan de andere kant. Toch is er bovendien een groep mensen die tussen wal en ‘t schip lijkt te vallen. Zij hebben niet voldoende inkomen beschikbaar om een eigen woning te kopen, maar kunnen ook de hoge huren maar moeilijk opbrengen. Het lijkt van belang om met name die groep beter op weg te helpen met een woning die bij hen past. Dat zou een mooie uitdaging voor het kabinet kunnen zijn, om woningbeleid te ontwikkelen dat daadwerkelijk de wensen en de vraag volgt.

Het zouden de woonwensen van mensen moeten zijn die de basis vormen voor nieuw woningbeleid, dat stelt de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli). Deze raad is van mening dat er op dit moment te weinig wordt geluisterd naar de wensen op het gebied van wonen, waardoor de plannen niet aansluiten bij waar het land op zit te wachten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online