Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat bepaalt de prijs van een koopwoning?

Wat bepaalt de prijs van een koopwoning?
13 jul 2015

Top van de markt en omvang van huizen

Het is bijvoorbeeld de top van de markt die in een bepaalde buurt bepaalt wat de prijzen van woningen zijn. De meest kapitaalkrachtigen en best verdienenden bepalen wat zij voor een woning zouden willen betalen en zetten daarmee een referentieprijs neer. Vervolgens is het bijvoorbeeld de omvang van een huis of de omvang van een woning die een belangrijke rol speelt. We zijn wat dat betreft bereid meer te betalen voor een grote woning. Een ander belangrijk aspect dat veel mensen noemen is de situatie op de arbeidsmarkt en die van de economie als geheel. Wanneer er sprake is van een goede economische periode ligt de prijs hoger dan wanneer de ontwikkelingen tegenvallen.

Overige belangrijke factoren

Verder is het onder andere van belang om rekening te houden met specifieke kenmerken van een woning of een huis, net als met natuur, water en parken in de omgeving. Het zijn die elementen die ervoor zorgen dat de prijs hoger uit kan vallen. Indien er sprake is van een bebouwde omgeving is dat tevens voor veel mensen van waarde, een klein deel van de mensen hecht waarde aan de harmonie in de buurt. Er zijn wat dat betreft meer prijsbepalers aanwezig dan alleen de locatie van een bepaalde woning. Het is zowel bij de aankoop als bij de verkoop van een woning verstandig om rekening te houden met de prijsbepalers, om een goed bod te doen of een nette vraagprijs neer te zetten.

Benieuwd naar wat de prijs van een koopwoning betaalt? Een makelaar zal aangeven dat dit vooral de locatie is, een mooi huis op een afgelegen locatie levert niet zoveel op als een klein appartement op een toplocatie. Bureau Louter onderzocht wat verder belangrijke prijsbepalers zijn en kwam tot een aantal opvallende resultaten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.