Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Historisch lage rente lijkt voorbij

Historisch lage rente lijkt voorbij
14 jul 2015

Einde aan dalende rentestanden Een verhoging van 0,2 procentpunt kost op basis van een hypotheek van €250.000 zo’n €25 meer rente in de maand, op basis van het bruto bedrag. Gemiddeld genomen betalen we volgens MoneyView zo’n 2,55%. Dat is ondanks het einde aan de stijging nog altijd flink lager dan enkele jaren geleden. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde rente bijvoorbeeld zo’n 3,59%, in 2012 was dat zelfs nog 5%. Er heeft wat dat betreft een flinke daling plaatsgevonden, al lijkt het absolute dieptepunt inmiddels achter de rug. Dat betekent dat de rente mogelijk weer wat verder op zal lopen, waardoor de kosten voor een hypotheek weer wat hoger komen te liggen. Het is met name de onrust in Griekenland die leidt tot hogere tarieven op de kapitaalmarkten.

Voldoende vraag voor hogere rente Bovendien hebben de banken de mogelijkheid om de rente te verhogen, dankzij de relatief grote vraag op dit moment. In het tweede kwartaal vroegen 97.000 mensen een hypotheek aan. Dat is 80% meer dan vorig jaar in die periode, wat aan lijkt te geven dat we in grote getale proberen een huis te kopen. Aan de andere kant is er nog wel sprake van een daling van de spaarrente, omdat het gaat om kortlopende tarieven waardoor de markt stabieler is. Met name Rabobank en Triodos zullen daar mogelijk het eerst verandering in brengen, zij veranderden de rentetarieven voor hun deposito’s.

De beste tijden voor huizenkopers lijken achter de rug, na de verkooprijzen beginnen inmiddels ook de rentestanden weer wat op te lopen. Onder andere ABN AMRO, ING en SNS verhoogden in juli de rentes. SNS besloot de rente zelfs met 0,2 procentpunt te verhogen, waardoor de rentevaste periode van 10 jaar een behoorlijk stuk duurder werd.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.