Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt herstelt verder

Woningmarkt herstelt verder
16 jul 2015

Herstel ook buiten de grote steden Tijdens de afgelopen 3 maanden werden er 37.145 woningen verkocht door NVM-makelaars, het totale aantal verkopen wordt geschat op 50.000. Dat is een toename van 27,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend genoeg was er niet alleen sprake van herstel in de grote steden, ook daarbuiten nam het aantal verkopen toe. Bovendien neemt het aantal woningverkopen al enkele maanden toe. Eerder waren het vooral Amsterdam en Utrecht die een stijging lieten zien, in de meer landelijke gebieden lijkt er nu ook sprake te zijn van een verbetering. In West-Friesland en in de regio Hardenberg was er zelfs sprake van een verbetering van 50%, waardoor die gebieden een belangrijke impuls hebben gekregen.

Betere doorstroming op woningmarkt Volgens de NVM heeft het verdere herstel onder andere te maken met een betere doorstroming. Met name de duurdere woningen worden gemakkelijker verkocht, het gaat dan om de twee-onder-een-kap woningen en de vrijstaande huizen. Deze categorieën lieten een stijging van 28% zien, waardoor er weer wat sprake lijkt te zijn van doorstroming. Op die manier krijgen vervolgens ook de starters en eerdere doorstromers de mogelijkheid om een woning te kopen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning steeg naar €224.000, een toename van 2,8% ten opzichte van een kwartaal eerder. Toch ligt de prijs nog altijd 12% onder het niveau van voor de crisis, het niveau ligt 8% hoger dan tijdens het dieptepunt enkele jaren geleden.

De woningmarkt lijkt zich verder te herstellen, ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal verkopen toe. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Het herstel wist dit keer bovendien ook tot buiten de grote steden door te dringen, waardoor we hier meer landelijk van hebben kunnen profiteren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online