Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Consumenten blijven veel vertrouwen houden in woningmarkt

Consumenten blijven veel vertrouwen houden in woningmarkt
20 jul 2015

Goed koopmoment Volgens veel consumenten is dit een goed moment om een huis te kopen. De indicator van de vereniging laat een waarde van 104 zien, terwijl 100 een neutrale situatie zou betekenen met evenveel optimisten als pessimisten. Er is al maandenlang sprake van een waarde boven de 100, al moet de index iets inleveren ten opzichte van de 105 uit de vorige peiling. Het lijkt erop dat het vooral de zeer lage hypotheekrente is die veel consumenten gunstig stemt. We hebben daardoor de overtuiging dat we op dit moment voordelig een eigen woning kunnen kopen, waardoor het de moeite waard is om nu toe te slaan. We verwachten aan de andere kant wel steeds meer dat de hypotheekrente de komende tijd op zal gaan lopen. Ongeveer 30% van de mensen heeft dat idee, terwijl dat eerder nog maar 17% was.

Dalende prijzen van afgelopen jaren De betaalbaarheid van woningen lijkt van minder grote invloed op de positieve stemming. In 2012 vond nog 75% van de mensen het een goed idee een huis te kopen vanwege de lage prijzen, tijdens de afgelopen peiling was daar nog maar 30% van over. Het lijkt erop dat we de lage prijzen inmiddels minder interessant vinden, of dat we niet langer flinke stijgingen verwachten. Het is vooral de lage hypotheekrente die voor veel mensen een rol speelt. Die is van invloed op de beslissing om op dit moment wel of geen nieuwe woning te kopen.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is nog altijd erg hoog. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, een initiatief van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging peilt meerdere keren per jaar en merkt al een paar jaar lang dat het vertrouwen weer enorm is gegroeid ten opzichte van de periode van crisis.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.