Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
test

Toename huizenprijzen zet verder door

Toename huizenprijzen zet verder door
21 jul 2015

Bijna 5% stijging ten opzichte van dal in juni 2013 Volgens de beide organisaties is er sprake van een duidelijke trend, die al langere tijd doorzet. Sinds het dal in juni 2013 zijn de prijzen met zo’n 5% opgelopen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het prijsniveau zich nog 17,6% onder de top uit augustus 2008 bevindt. Toen bereikten de huizenprijzen een piek, al was er daarna sprake van een scherpe daling. Het waren vooral de tussenwoningen en appartementen die met 3,3% het meest in waarde stegen. De vrijstaande woningen lieten aan de andere kant juist een beperkte stijging zien. Het grotere woningtype werd gemiddeld 1,2% duurder en was daarmee het minst in trek.

Grootste prijsstijgingen in Amsterdam en Utrecht De grootste prijsstijgingen op de woningmarkt vinden voorlopig in de grote steden plaats. Het was Amsterdam dat met 8,1% in een jaar tijd de grootste stijging liet zien. Utrecht volgt op een tweede plaats, met een stijging van gemiddeld 5,3%. Den Haag en Rotterdam lieten een minder grote stijging zien, maar ook in die steden werden de woningen duurder. In Noord-Holland liep de stijging tot boven de 5% op, terwijl men het in Overijssel moest doen met slechts 0,7%. Over de gehele linie lijken de huizenprijzen bezig met een herstel, al is het de vraag of ze ooit de hoogten uit 2008 weer zullen bereiken.

De prijzen van koopwoningen zitten alweer enige tijd in de lift. Het gaat om een trend die door lijkt te zetten, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Vorige maand lagen de prijzen van woningen bijvoorbeeld 2,6% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het toont het herstel van de woningmarkt als geheel aan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.