Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat is er per 1 juli veranderd aan de hypotheekregels?

Wat is er per 1 juli veranderd aan de hypotheekregels?
23 jul 2015

Lagere maximale hypotheek en lagere NHG Sinds 1 juli is er sprake van een lagere maximale hypotheek. Dat heeft onder andere te maken met de lage hypotheekrente van dit moment. Banken dienen rekening te houden met een lagere financieringslast, wanneer er sprake is van een hypotheekrente lager dan 3,5%. De overheid wil er daarmee voor zorgen dat er geen problemen ontstaan op het moment dat de rente weer op zal lopen. Een lagere maximale hypotheek betekent een grotere noodzaak om eigen geld in te brengen, of beperkt de mogelijkheden op de woningmarkt. Daarnaast is ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie opnieuw naar beneden bijgesteld. Het is nu nog mogelijk om een woning van €231.000 met NHG te kopen, inclusief de bijkomende kosten bedraagt de hypotheek dan maximaal €245.000.

Btw-tarief voor verbouwingen en renovaties weer omhoog Buiten de hypotheken om is ook het lage Btw-tarief voor verbouwingen van woningen die minimaal 2 jaar oud zijn weer terug omhoog gebracht. Er was tijdelijk sprake van slechts 6% Btw op verbouwingen, waardoor deze relatief voordelig uitvielen. Een tuinaanleg, dakkapel of uitbouw wordt nu weer op basis van 21% belast, waardoor de kosten zullen toenemen. Voor het schilderen van een woning van minimaal 2 jaar oud geldt nog altijd het lage tarief van 6% Btw, waardoor het nog mogelijk is om die werkzaamheden voordelig uit te laten voeren.

Afgelopen 1 juli zijn er een aantal veranderingen op de woningmarkt doorgevoerd, waarmee het kabinet probeert de oorspronkelijke situatie te herstellen. We zetten de veranderingen per 1 juli op een rij, zodat goed duidelijk is wat er op dit moment mogelijk is met betrekking tot de hypotheek bij een hypotheekbank of andere geldverstrekker.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.