Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nieuwe maximale hypotheek onnodig ingewikkeld

Nieuwe maximale hypotheek onnodig ingewikkeld
27 jul 2015

Onbegrijpelijke uitkomsten Eerder al toonde HomeFinance aan dat er in een aantal gevallen sprake is van bizarre situaties. In bepaalde gevallen leidt €1.000 meer inkomen tot de mogelijkheid om €15.000 extra te lenen, iets dat niet in verhouding staat tot de reguliere verhouding tussen het inkomen en de leenmogelijkheden. Van de €1.000 loonsverhoging kan een huizenkoper in dat geval 97,2% gebruiken voor de koop van de woning. Ook na 1 juli is er geen einde gekomen aan dergelijke excessen, er zijn er zelfs meer bijgekomen. Een gezin met een inkomen van ruim 1x modaal mag bij een doorlopend krediet van €25.000 maximaal €41.000 lenen bij een rente van 2,25%, bij een rente van 5% loopt dit op naar €64.000. Er is 56% meer krediet mogelijk bij een hogere rente, iets dat de nieuwe regelgeving juist zou moeten voorkomen.

Doolhof aan regels Volgens verschillende hypotheekspecialisten en onafhankelijk adviseurs is er sprake van een doolhof aan regels. De hypotheekadviseur kan veel van de situaties maar moeilijk uitleggen aan de klant, die er met de pet niet bij kan. Het zou de overheid sieren als ze de regelgeving op het gebied van hypotheken gemakkelijker zou maken, in plaats daarvan komen er juist allerlei variabelen en afhankelijkheden bij. Het is daarom haast niet meer zonder hypotheekadviseur mogelijk om de mogelijkheden te berekenen. Online valt er voor een goede indicatie te zorgen, de hypotheekadviseur kan rekening houden met alle mogelijke uitzonderingen en bijzondere situaties die er van toepassing kunnen zijn.

Per 1 juli 2015 zijn er nieuwe hypotheekregels in werking getreden, waardoor de meeste huizenkopers een minder hoge hypotheek kunnen afsluiten. De specifieke invloed van de nieuwe regels op de situatie hangt echter af van een aantal verschillende factoren. De nieuwe maximale hypotheek is daardoor veelal onnodig ingewikkeld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.