Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Gezinnen slaan hun slag op de woningmarkt

Gezinnen slaan hun slag op de woningmarkt
7 aug 2015

Meer doorstroming op de woningmarkt

De gezinnen nemen het stokje over van de alleenstaanden, ongehuwde stellen en alleenstaande ouderen. Het zijn inmiddels de gezinnen en echtparen zonder (thuiswonende) kinderen die vaker verhuizen en meer woningen kopen. Volgens het CBS is er sprake van meer doorstroming op de woningmarkt, waardoor er meer woningen worden verkocht op basis van het traditionele patroon. Jonge starters kopen woningen van jonge gezinnen, die weer doorstromen naar een grotere woning van iemand die de volgende stap weet te zetten. Op die manier ontstaat er als het ware een "huizenmarkttreintje", die enige jaren geleden ontspoorde. De trein lijkt nu weer op de rails te staan, waardoor de groei van de woningmarkt verder door kan zetten.

Kansen voor gezinnen

Er zijn op dit moment goede kansen beschikbaar voor gezinnen op de woningmarkt, zij kunnen de crisis achter zich laten door nu een mooie nieuwe woning te kopen. De daling van de waarde lijkt achter de rug, waardoor ook de gezinnen de mogelijkheid hebben om weer vooruit te kijken. De hypotheekrente is laag en de woningprijzen lopen weer op. Dat betekent dat het voor zowel gezinnen als voor de overige doelgroepen nu een goed moment is om uit te kijken naar een (nieuwe) koopwoning.

Het zijn de gezinnen die de kar trekken op de aantrekkende woningmarkt, zij lijken hun kans te grijpen om nu een nieuwe woning aan te schaffen. Het waren eerder nog de starters die het grootste aandeel hadden in de groei, inmiddels zijn het de gezinnen die de belangrijkste rol spelen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over het einde van 2014 en het begin van 2015.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online