Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Spaarhypotheken hebben veelal onterechte renteopslag

Spaarhypotheken hebben veelal onterechte renteopslag
10 aug 2015

Spaartegoed binnen spaarhypotheek

Binnen een spaarhypotheek is er veelal sprake van een aflossingsvrij deel, dat normaal gesproken een relatief hoog risico met zich meebrengt. De hypotheek wordt pas aan het eind van de looptijd afgelost, tot die tijd loopt de bank het risico dat een betaling uitblijft of er aan het eind van de looptijd niet aan de verplichtingen kan worden voldaan. Bij een spaarhypotheek (in tegenstelling tot bij een beleggingshypotheek) is er echter sprake van een spaartegoed binnen de hypotheek. De hypotheeknemer legt iedere maand een bepaald bedrag in, om op basis van de spaaropbrengsten aan het eind van de looptijd de hypotheek af te kunnen lossen. Het risico blijft hierdoor beperkt, al lijken de banken daar niet op de juiste manier mee om te gaan. Zij wijzen op het feit dat iemand alsnog in betalingsproblemen kan komen.

Renteopslag vanwege vermeend risico

De banken berekenen een renteopslag, op basis van het risico zoals ze dat voor een hypotheek inschatten. Een aflossingsvrije hypotheek brengt normaal gesproken een relatief groot risico met zich mee. De hypotheekrente wordt daarom met enkele tienden van een procent verhoogd. Dit kost huizenbezitters gemakkelijk enkele tientjes tot honderden euro’s aan extra rente per jaar. De Vereniging Eigen Huis is van mening dat de banken rekening dienen te houden met de spaartegoeden die hypotheeknemers opbouwen. Het zijn weliswaar geen aflossingen op de hypotheek, ze dienen aan de andere kant wel als een financieel tegenwicht ten opzichte van de schuld die er op dat moment openstaat.

Veel spaarhypotheken zijn te duur, vanwege een renteopslag die banken berekenen. Zij wijzen op het risico dat ze met een hypotheek lopen, maar houden geen rekening met de spaartegoeden die binnen de hypotheek zijn opgebouwd. Hierdoor betalen veel huizenbezitters onterecht een renteopslag van enkele tienden van procenten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.