Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Variabele rente laat maximale hypotheek hoger uitvallen

Variabele rente laat maximale hypotheek hoger uitvallen
14 aug 2015

Nieuwe hypotheekregels per 1 juli

De nieuwe hypotheekregels moeten ervoor zorgen dat huizenkopers in de toekomst minder snel te maken krijgen met financiële problemen. De rente staat op dit moment erg laag, waardoor een hoge hypotheek mogelijk is en de kosten in de toekomst wellicht te hoog oplopen. Met name bij een volledig variabele hypotheekrente is er sprake van een beperkte maximale hypotheek, op die manier wil de overheid een langere rentevaste periode stimuleren. Een alleenstaande kan bij een volledig variabele hypotheekrente bijvoorbeeld zo’n €167.000 lenen, op basis van €40.000 bruto inkomen. Bij een rentevaste periode van 10 jaar was dat €205.000, sinds 1 juli is dat nog maar €183.000. Dit betekent een daling van meer dan 10%. Met een leningdeel van €17.000 op basis van een variabele rente is er echter wat vreemds aan de hand, de maximale hypotheek loopt dan op.

Klein deel met variabele rente

In de oude situatie viel er op die manier €183.000 te lenen, minder dan bij een vaste hypotheekrente. In de nieuwe situatie valt er €189.000 te lenen. Dat is meer dan bij een vaste hypotheekrente in de nieuwe situatie. Het lijkt een neveneffect van de nieuwe hypotheekregels, waar de overheid geen rekening mee had gehouden. Het is binnen de nieuwe hypotheekregels wat dat betreft de moeite waard om te goochelen met de hypotheekdelen, iets waar een hypotheekadviseur uitstekend bij kan helpen.

De nieuwe hypotheekregels die per 1 juli 2015 van kracht zijn geworden maken het er niet gemakkelijker en duidelijker op binnen de wereld van hypotheken. De leennormen zijn aangescherpt bij rentestanden lager dan 3%, waardoor huizenkopers bij een lage rentestand ineens 5 - 10% minder kunnen lenen. Een klein deel hypotheek met een variabele rente lijkt echter uitkomst te bieden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.