Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rabobank verwacht aanhoudend herstel van woningmarkt

Rabobank verwacht aanhoudend herstel van woningmarkt
17 aug 2015

Stijging prijzen ondanks strengere leennormen

De stijging van de woningprijzen zal in 2016 waarschijnlijk 2,5% - 4,5% gaan bedragen. Dat betekent dat de markt zich flink herstelt, ondanks dat er sprake is van strengere leennormen. Dit dempt de vraag naar nieuwe woningen, aangezien minder mensen in staat zijn om een eigen woning te kopen. Het zijn vooral de extreem lage hypotheekrente van dit moment en de economische groei die er volgens de economen van de Rabobank voor zorgen dat we weer in meer rustig vaarwater terecht zijn gekomen. Per 1 juli is ook de NHG-grens opnieuw verlaagd, maar ook dat heeft volgens de bank geen grote invloed op de ontwikkelingen die er plaats zullen vinden.

Nog altijd woningen onder water

De Rabobank heeft verder rekening gehouden met het grote aantal woningen dat financieel nog altijd onder water staat. Voor deze huishoudens geldt dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld die zij aan de andere kant hebben. Het is de daling van de waarde van woningen tussen 2008 en 2013 geweest die deze huishoudens in de problemen heeft gebracht. Toch liggen de woonlasten over het algemeen nog een stuk lager dan voor de crisis, waardoor de meeste gezinnen financieel uit de problemen blijven. De stijgende waarde van woningen moet ook de woningen onder water uiteindelijk uit te problemen helpen.

De Rabobank verwacht dat het herstel op de woningmarkt aan zal houden en zelfs een meer stevige vorm aan zal nemen. Het zal wat dat betreft een goed tweede halfjaar worden voor de woningmarkt. De Rabobank verwacht dat de prijsstijging gedurende dit jaar in totaal uit zal komen op 2% - 3,5%. Ook in 2016 is er sprake van een stijging van de prijzen op de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.