Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Winstmarge op hypotheken bij banken omlaag

Winstmarge op hypotheken bij banken omlaag
19 aug 2015

Meer concurrentie op de woningmarkt

De belangenorganisatie voor huizenbezitters maakt zich al langer sterk voor een lagere winstmarge op hypotheken, volgens de organisatie is er nog altijd sprake van veel overwinst. De consument zou daardoor niet optimaal profiteren van de zeer lage rentestand in Europa, ondanks dat de tarieven momenteel een stuk lager liggen dan een aantal jaren geleden. Het lijkt erop dat het vooral de toegenomen concurrentie is die ervoor zorgt dat de banken eieren voor hun geld kiezen en de tarieven omlaag brengen. Het zijn bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen die hypotheken aan zijn gaan bieden. De banken proberen hun marktaandeel te behouden door de tarieven enigszins omlaag te brengen, al is er nog geen sprake van een spectaculaire daling. Afgelopen mei bleven de tarieven bijvoorbeeld stabiel, zelfs toen de tarieven op de kapitaalmarkten weer wat op begonnen te lopen.

Tijdelijk of structureel

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het van belang om de ontwikkelingen met betrekking tot de hypotheekrente de komende tijd goed in de gaten te houden. Het is wat dat betreft mogelijk dat er sprake is van een tijdelijke verlaging, het is op dit moment nog niet zeker dat het gaat om een structurele ontwikkeling. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken zo’n 0,1 - 0,2 procentpunt opgelopen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de rente op de kapitaalmarkten ook weer op begint te lopen, dankzij het economisch herstel in een aantal Europese landen.

De winstmarge van banken op hypotheken lijkt de laatste tijd wat omlaag te zijn gegaan. Volgens de Vereniging Eigen Huis maken de banken vooral minder winst op de hypotheken met een langere rentevaste periode. Het is wat dat betreft relatief voordelig geworden om de hypotheekrente gedurende langere tijd vast te zetten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.