Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huurmarkt in grote steden vertoont krapte

Huurmarkt in grote steden vertoont krapte
21 aug 2015

Meer dan €20 per vierkante meter

Uit de gegevens blijkt onder andere dat een huurder in Amsterdam gemiddeld meer dan €20 per vierkante meter betaalt. Het gaat om woningen in de vrije huursector. De prijs voor een huurwoning lag niet eerder zo hoog, wat dat betreft is er sprake van een absoluut record. Volgens Pararius staat het huuraanbod in de vrije sector onder druk, onder andere omdat veel starters vanwege de nieuwe leennormen niet de mogelijkheid hebben om een woning te kopen. Daarnaast werden er de afgelopen twee jaar steeds meer woningen verhuurd dan te huur gezet, waardoor het aanbod beperkt is. Met name in de grote steden lopen de prijzen flink op, net als in bijvoorbeeld Leiden, Apeldoorn en Gouda.

Starters in moeilijkheden

Het zijn vooral de dubbele middeninkomens met geen of weinig kinderen die interesse hebben in een huurwoning in de stad. Zij vinden het lastig om een koopwoning aan te schaffen en willen er met de huurwoning voor zorgen dat ze toch op een mooie locatie kunnen gaan wonen. Daarnaast hebben zij over het algemeen niet de mogelijkheid om een (hoge) hypotheek af te sluiten, net als starters. Op het moment dat er sprake is van een tijdelijk arbeidscontract vormt huur vaak de enige mogelijkheid. De kans is wat dat betreft groot dat de huren de komende tijd nog wat verder op zullen lopen, als het gevolg van de striktere koopnormen.

De huurprijzen van woningen in de grote steden lijken maar door te stijgen, met name Amsterdam, Den Haag en Utrecht laten zeer hoge huren zien. De prijzen in het tweede kwartaal van dit jaar lagen 7% hoger dan een jaar eerder. In Rotterdam liepen de prijzen zelfs op met 9%. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen van Nederland.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online