Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Investeren in oversluiten kan besparing opleveren

Investeren in oversluiten kan besparing opleveren
25 aug 2015

45% denkt na over oversluiten

Uit onderzoek van SNS Bank blijkt dat 45% van de huiseigenaren al eens heeft nagedacht over het oversluiten van de hypotheek, om op die manier de kosten te drukken. 20% van de huiseigenaren stond er aan de andere kant tot nu toe niet bij stil dat het de moeite waard kan zijn om de hypotheek open te breken. De overige 35% weet wel dat er mogelijkheden bestaan en is daar zelfs al concreet mee bezig geweest. Het valt echter op dat een relatief groot deel uiteindelijk besluit de stap niet te nemen, vanwege de hoogte van de boeterente. Het is volgens SNS Bank echter van belang om die boeterente (die bovendien fiscaal aftrekbaar is) als een investering te zien. Een financiële drempel op dit moment kan de weg vrijmaken voor lagere vaste lasten.

Berekening van de boeterente

Het berekenen van de boeterente is iets voor de hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs, mensen komen daar over het algemeen zelf niet uit. De bank berekent een boeterente als compensatie voor de gemiste rente-inkomsten, wanneer de hypotheek wordt voortgezet op basis van een lager rentetarief. De bank loopt die inkomsten mis, waarvoor de bank een vergoeding berekent. Afhankelijk van de resterende looptijd van de rentevaste periode, het huidige tarief, het nieuwe tarief en eventuele overige voorwaarden komt er een bedrag uit dat op kan lopen tot enkele duizenden euro’s. Toch is het op termijn vaak de moeite waard om de hypotheek over te sluiten en van de lagere rente te profiteren.

De hypotheekrente lijkt op een dieptepunt te staan, wat het moment aantrekkelijk maakt om de hypotheek over te sluiten. Huiseigenaren met een hoge hypotheekrente kunnen investeren in oversluiten, om daarmee op termijn kosten te besparen. Een eenmalige boeterente levert een mogelijk (veel) lagere maandlast op, waardoor de investering zich gemakkelijk terugverdient.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.