Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Winstmarge op hypotheken stort spectaculair ineen

Winstmarge op hypotheken stort spectaculair ineen
31 aug 2015

Lagere kosten voor een hypotheek

Dat is volgens hoogleraar Maarten Pieter Schinkel vooral gunstig voor de consument. Een ieder met een hypotheek of plannen om een huis te financieren betaalt een relatief lage prijs voor de hypotheek. Aan het begin van dit jaar was er sprake van een gemiddelde winstmarge van 0,9%, inmiddels is daar nog maar 0,3% van over. Het is volgens de hoogleraar nog wat vroeg om hier conclusies uit te trekken, maar het lijkt erop dat het vooral de nieuwe toetreders op de markt zijn die roet in het eten van de banken hebben gegooid. Ze hadden lange tijd de mogelijkheid de tarieven relatief hoog te houden, dat momentum lijkt nu voorbij.

Hypotheekrente blijft laag

Het gevolg van de lagere marges op de hypotheekrente is dat de hypotheekrente de laatste tijd laag blijft, ondanks dat de marktrentes alweer op beginnen te lopen. Aan het begin van dit jaar bedroeg de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkten bijvoorbeeld 0,3% per jaar, inmiddels is dat alweer 0,8% per jaar. De tarieven voor hypotheken zijn aan de andere kant min of meer gelijk gebleven, iets dat simpelweg ten koste gaat van de marges die de banken kunnen maken. Het is aan de andere kant niet bekend welke winstmarge de banken in totaal maken op de hypotheken, naar verwachting houden zij hier net als voor de crisis nog altijd voldoende aan over.

De winstmarge op hypotheken bij de banken was lange tijd een heikel punt, waar met name de Vereniging Eigen Huis zich om kon opwinden. Hier lijkt nu verandering in te komen, nu deze winstmarges de laatste tijd flink zijn afgenomen. De institutionele beleggers zorgen voor meer concurrentie op de hypotheekmarkt, waardoor de marges weer bijna terug zijn op het niveau van voor de crisis.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.