Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Concurrentie op hypotheekmarkt neemt flink toe

Concurrentie op hypotheekmarkt neemt flink toe
1 sep 2015

Vreugde bij de Vereniging Eigen Huis

De concurrentie zal de komende tijd waarschijnlijk alleen maar groter worden. De Vereniging Eigen Huis is verheugd met deze ontwikkeling. Volgens de vereniging is de marge op een gemiddelde hypotheek in het afgelopen jaar teruggelopen van 1 procent naar 0,2 procent, wat betekent dat klanten niet langer ‘teveel’ betalen. De hoge marges ontstonden toen er nauwelijks sprake was van concurrentie, daar lijkt inmiddels verandering in gekomen te zijn. De rente begint op de kapitaalmarkten inmiddels weer wat op te lopen, dankzij de toegenomen concurrentie merken huizenkopers daar weinig van en is het nog altijd goed mogelijk om voordelig een financiering af te sluiten. Met name de verzekeraars en pensioenfondsen lijken het weer aan te durven om zich op de hypotheekmarkt te begeven, zij waren als het gevolg van de crisis juist vertrokken.

Lage verliezen op hypotheken

Ondanks de lagere marges op hypotheken hoeven banken zich volgens de Vereniging Eigen Huis en diverse analisten nog niet direct zorgen te maken. Hypotheken staan traditioneel bekend als zeer veilige leningen, het aantal wanbetalers ligt erg laag. Over het algemeen rapen mensen alle beetje bijeen om in ieder geval de hypotheek te kunnen betalen, daarna kijken zij pas om naar andere kredieten of kostenposten. Dat betekent dat de banken zelfs bij een lage marge op de hypotheekrente de mogelijkheid hebben om een gezonde portefeuille op te bouwen en daar voldoende winst aan over te houden.

De concurrentie op de woningmarkt lijkt toe te nemen, waardoor huizenkopers voorlopig op een scherpe rente kunnen blijven rekenen. De aanbieders slaan elkaar al bijna om de oren met scherpe rentetarieven, terwijl er eerder nog sprake leek van een situatie waarin de banken nauwelijks moeite hoeft te doen klanten aan zich te binden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online