Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Welk risico betekent een hypotheek bij een onbekende aanbieder?

Welk risico betekent een hypotheek bij een onbekende aanbieder?
3 sep 2015

Nieuwe aanbieders op de markt

De nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt proberen te profiteren van de relatief hoge marges waar lange tijd sprake van was. De hypotheekmarkt trekt weer aan, waardoor zij hierin een kans zien betrouwbare leningen aan te bieden. Een hypotheek is in Nederland een vrij veilig product, waardoor dit voor veel bedrijven met voldoende kapitaal aantrekkelijk is. Over het algemeen zijn de nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt goedkoper dan bijvoorbeeld de grote banken, zij berekenen een minder hoge rente. Ze doen dit om klanten aan te trekken, het onbekende karakter vraagt immers om een andere ‘trigger’ om de hypotheek daar af te sluiten. Veelal gaat het bovendien niet om banken, maar om pensioenfondsen, buitenlandse investeerders en andere partijen met relatief veel kapitaal.

Veilige hypotheek afsluiten

In principe is het veilig om een hypotheek af te sluiten bij een onbekende aanbieder, mits er geen betalingsachterstand ontstaat. Het enige risico bestaat uit het feit dat een aanbieder na verloop van tijd kan besluiten om geen hypotheken meer aan te bieden. Indien de rentevaste periode dan afloopt dient de hypotheek overgesloten te worden, waar kosten mee gemoeid zijn. Aan de andere kant biedt dit een kans een scherpere hypotheekrente af te spreken bij een andere bank. Het is met betrekking tot hypotheken wat dat betreft vooral de moeite waard om na te gaan of het gaat om een partij die ook over 10 jaar nog hypotheken aan zal bieden. Is dat het geval? Dan brengt een hypotheek bij een onbekende aanbieder bij goede voorwaarden nauwelijks tot geen extra risico met zich mee.

Sinds 2014 zijn er een aantal nieuwe hypotheekaanbieders op de markt bijgekomen. Welk risico brengt een hypotheek daar met zich mee en zijn er andere belangrijke zaken om rekening mee te houden? Nieuwe aanbieders zijn bijvoorbeeld MUNT hypotheken, Elan hypotheek en Selectief hypotheek. Wat houdt een hypotheek daar in de praktijk in?

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online