Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Plannen voor Nederlandse Hypotheek Instelling van de baan

Plannen voor Nederlandse Hypotheek Instelling van de baan
7 sep 2015

Plan uit 2013

De NHI werd in 2013 geopperd als een plan om de woningmarkt aan te laten trekken en de malaise van dat moment het hoofd te kunnen bieden. Banken zouden de kans krijgen om een deel van hun hypotheken onder te brengen bij de NHI. Dit zou dan een instelling worden waarin pensioenfondsen en verzekeraars zouden gaan beleggen, met de grote kapitalen die zij beschikbaar hebben. De staat zou garant staan voor de leningen, waardoor de markt het vertrouwen weer terug zou krijgen. Dit moest het mogelijk maken om de woningmarkt er weer bovenop te krijgen. Met name in 2013 was er sprake van een aanhoudende probleemsituatie, waar niet snel een einde aan leek te komen.

Lagere hypotheekrente en meer concurrentie

In een paar jaar tijd is er op de woningmarkt echter een hoop veranderd, aangezien de hypotheekrente vandaag de dag een stuk lager staat en er meer sprake is van concurrentie op de markt. Dat geeft aan dat het voor banken en andere instellingen weer interessant is geworden om hypotheken aan te gaan bieden. Dat betekent voor de overheid onder andere dat een plan als de NHI minder urgent is geworden, er is een beperkte behoefte aan. Indien de woningmarkt zich verder op positieve wijze blijft ontwikkelen is de kans groot dat het plan er zelfs nooit zal komen. In plaats daarvan weet de woningmarkt zich dan op eigen houtje te redden, al heeft de overheid natuurlijk wel enkele belangrijke maatregelen genomen.

De plannen voor een Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) hebben het helaas niet gehaald, de plannen voor de instelling zijn voorlopig van de baan. Dat heeft te maken met een ingreep door de Europese Commissie, die aangeeft dat het een verkapte en illegale vorm van staatssteun aan de markt zou betekenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.