Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Banken krijgen last van concurrentie op de hypotheekmarkt

Banken krijgen last van concurrentie op de hypotheekmarkt
10 sep 2015

Nieuwe spelers kunnen instappen

Er is sprake van schaduwbanken of regiepartijen, die op dit moment al goed zijn voor 10% van de markt. Het was onlangs onder andere MUNT Hypotheken dat een sterke opmars heeft weten te maken. Daarnaast slagen ook Hypotrust, Syntrus Achmea en HQ Hypotheken er steeds beter in klanten op de juiste manier aan te spreken. IG&H heeft deze bedrijven voor het eerst goed in kaart gebracht, om iets over hun invloed te kunnen zeggen. Volgens het adviesbureau is het voor nieuwe spelers relatief gemakkelijk om in te stappen op de markt voor hypotheken. We staan erom bekend dat we een nette betalingsmoraal hebben en de hypotheken bieden ondanks de lage rentestanden nog altijd de mogelijkheid aantrekkelijke rendementen te maken. Rabobank is volgens het onderzoek nog altijd de grootste hypotheekverstrekker, al wist ABN harder te groeien en komt de bank dus in de buurt.

Hogere hypotheeksom voor huizenkopers

Het valt binnen het onderzoek verder op dat de hypotheeksom gemiddeld genomen weer hoger ligt. Dat betekent voor zowel de banken als de nieuwe spelers kansen om kredieten met een relatief hoge waarde af te sluiten. De omzet uit de gehele hypotheekmarkt lag in het tweede kwartaal 30% hoger dan een jaar eerder en lag bovendien flink hoger dan een kwartaal eerder. Wat dat betreft lijkt de woningmarkt weer volledig te herstellen, nu er bij veel consumenten meer sprake is van vertrouwen in zowel de hypotheek- en woningmarkt als de economie als geheel.

De hypotheekmarkt heeft de laatste tijd flink aan aantrekkingskracht gewonnen, ondanks dat de tarieven al een tijdje onder druk staan. Dat betekent onder andere dat de Nederlandse (groot)banken te maken krijgen met meer concurrentie. Zij dienen de strijd nu bijvoorbeeld aan te gaan met pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen, daar waar ze voorheen het rijk nog alleen hadden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online