Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Herstellende woningmarkt helpt ook keukenbranche er bovenop

Herstellende woningmarkt helpt ook keukenbranche er bovenop
14 sep 2015

Opbrengsten sinds eind 2013 in de lift

De opbrengsten in de keukenbranche zitten alweer een tijdje in de lift, sinds eind 2013 is er sprake van een positieve ontwikkeling. Dat is tevens het moment waarop de woningmarkt begon aan het herstel, dat inmiddels serieuze vormen aan heeft kunnen nemen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het tweede kwartaal van dit jaar liep de omzet van de keukenboeren bijvoorbeeld met 21% op. De plus was daarmee groter dan tijdens de eerste drie maanden van dit jaar, toen er ook al sprake was van een gunstige ontwikkeling. Dit lijkt aan te geven dat veel mensen de aankoop van een nieuwe keuken lang hebben uitgesteld, maar het weer aandurven nu we uit de crisis lijken te komen.

Zware tijd tijdens de crisis

Tijdens de kredietcrisis was het natuurlijk vooral de woningmarkt zelf die daar veel last van had, maar ook de keukenbranche werd niet ontzien. Ondanks de stijgingen ligt de omzet nu nog altijd een stuk lager dan in het topjaar 2006, waardoor er wat dat betreft pas sprake is van een eerste herstel. Dat toont onder andere aan hoe groot de klappen zijn geweest voor de keukenverkopers. Vergeleken met de rest van de detailhandel hebben de keukenverkopers relatief veel omzet verloren, al maken ze aan de andere kant nu weer beduidend betere tijden door.

De woningmarkt begint zich de laatste tijd steeds verder te herstellen, iets waar ook andere branches inmiddels de vruchten van plukken. Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat de keukenbranche het de laatste tijd weer goed begint te doen, terwijl er tijdens de crisis sprake was van een zware malaise die verschillende verkopers de kop heeft gekost.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.