Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Crisisplan voor de woningmarkt niet meer nodig

Crisisplan voor de woningmarkt niet meer nodig
17 sep 2015

Geen redding meer noodzakelijk

Wat dat betreft lijkt het momenteel niet meer zo noodzakelijk om in te grijpen, de kans is groot dat de woningmarkt zich op eigen kracht verder blijft herstellen.de voorzitter van Bouwend Nederland, Eelco Brinkman, gaf aan dat het volgens hem een gemiste kans is, maar dat het niet nodig is om er nu mee door te zetten. Hij sprak eerder nog de woorden ‘Red de bouw, red de woningmarkt’ uit, maar komt daar nu op terug. De bouw lijkt aan te trekken nu de woningmarkt het weer beter te doet. Het herstel is voornamelijk gebaseerd op het toegenomen consumentenvertrouwen, nu het ook met de rest van de economie weer wat beter gaat. Het is wat dat betreft niet langer nodig om na te denken over een redding, het is belangrijker om het herstel in goede banen te leiden.

Applaus en kritiek op nieuwe plannen

De nieuwe plannen van onder andere bouwend Nederland kunnen rekenen op zowel applaus als kritiek. De pensioenfondsen kunnen de bouw bijvoorbeeld niet redden, omdat beleggen in hypotheken voor hen te riskant is. Aan de andere kant was er de Nederlandse Mededingingsautoriteit die zich met de plannen bemoeide en aangaf dat de concurrentie juist zou verbeteren op het moment dat pensioenfondsen in hypotheken stappen. Wat dat betreft is het nog niet duidelijk hoe de woningmarkt hulp zal gaan ontvangen vanuit de financiële sector, al is dat minder problematisch nu de meeste druk van de ketel is.

Een crisisplan voor de woningmarkt lijkt van de baan. Dat heeft deels te maken met het feit dat de Nationale Hypotheek Instelling niet door Europa wordt toegelaten, maar ook met het feit dat er geen crisisplan voor de woningmarkt meer nodig lijkt. Enkele jaren geleden werd het plan geopperd om de woningmarkt er weer bovenop te brengen, die zich inmiddels zelf lijkt te herstellen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online