Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrente kan nog verder omlaag

Hypotheekrente kan nog verder omlaag
19 sep 2015

Waarde van de woning De hypotheekrente komt in Nederland gemiddeld uit op 3%, in Duitsland en Oostenrijk gaat het om minder dan 2%. Dit lijkt te maken te hebben met de relatief hoge hypotheek in relatie tot de waarde van de woning in Nederland. We kunnen dit jaar nog tot 103% van de waarde van de woning lenen, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk maar 70 - 80% is. Langzaamaan wordt het in Nederland echter ook gebruikelijker om een groter deel eigen geld in te brengen. Wat dat betreft neemt het risico voor de banken af, waardoor zij de mogelijkheid hebben om een nog lagere rente te berekenen.

Meer concurrentie op hypotheekmarkt Daarnaast zal er de komende tijd meer concurrentie bijkomen op de markt voor hypotheken. Op dit moment merken de grootbanken nog weinig van de nieuwe spelers op de markt, maar daar kan volgens de ECB verandering in komen. Op het moment dat vooral de pensioenfondsen en nieuwe spelers hun best gaan doen marktaandeel te winnen is de kans groot dat de hypotheekrente verder omlaag zal duiken. Het lijkt er wat dat betreft niet op dat de hypotheekrente de komende tijd op zal lopen. De kans is in plaats daarvan juist groot dat het nog langere tijd voordelig blijft om een woning aan te schaffen, waardoor de woningmarkt verder kan herstellen en we gemakkelijker uit de economische crisis komen.

De hypotheekrente staat op het laagste punt in 50 jaar, al is er volgens analisten sprake van ruimte om verder te dalen. Een vergelijking van de Europese Centrale Bank geeft aan dat de hypotheekrente mogelijk nog lager kan, omdat de rentepercentages in Europa de afgelopen jaren gemiddeld genomen lager lagen dan in Nederland en het verschil de laatste tijd is opgelopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.