Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Is het slim om de hypotheek over te sluiten?

Is het slim om de hypotheek over te sluiten?
26 sep 2015

Hoge rentelasten uit verleden

Met name huizenbezitters die tijdens de jaren net voor de crisis hun hypotheekrente vastlegde betalen op dit moment hoge kosten. Een rentepercentage van 5 - 6% per jaar is dan geen uitzondering, al hebben we in het verleden rentepercentages hoger dan 10% per jaar gezien. Inmiddels kost een hypotheek bij een rentevaste periode van 10 jaar nog zo’n 2 - 3%, waardoor er behoorlijk wat voordeel te behalen valt. Het valt op dat een kwart van de geïnteresseerden uiteindelijk de hypotheek oversluit, terwijl de helft van de mensen die daarover nadenkt zich uitgebreid laat informeren. Het lijkt verstandig om in ieder geval informatie in te winnen, een onafhankelijke hypotheekadviseur kan zowel de kosten als de baten op een rij zetten en een advies uitbrengen.

Kosten van het oversluiten

Het oversluiten van de hypotheek levert een lagere hypotheekrente op en zorgt daarmee voor een belangrijk voordeel, dat maandelijks terugkomt gedurende de rentevaste periode van de hypotheek. Met name bij hogere hypotheken (aflossingsvrij) kan het voordeel flink oplopen, omdat de rentekosten dan een belangrijk deel uitmaken van de maandelijkse lasten. Aan de andere kant is het van belang om rekening te houden met de kosten voor het oversluiten. Er is een gang langs de notaris benodigd en de bank berekent over het algemeen een boeterente. Toch kan het dankzij de historisch lage rente nog altijd interessant zijn om de hypotheek over te sluiten, het voordeel is veelal groter dan de kosten op voorhand zijn.

De hypotheekrente staat nog altijd historisch laag. Dankzij de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt lijkt daar bovendien nog niet direct een einde aan te komen. Is dit een goed moment om de hypotheek alsnog over te sluiten en te profiteren van een lage rente? 4 op de 5 hypotheekbezitters overweegt dit te doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.