Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vraag naar hypotheken neemt toe dankzij aantrekkende woningmarkt

Vraag naar hypotheken neemt toe dankzij aantrekkende woningmarkt
28 sep 2015

Meer woningen verkocht tijdens eerste halfjaar

Dit lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat de woningmarkt de laatste tijd weer aantrekt. Er is sprake van een relatief groot aantal verkochte woningen, de eerste 6 maanden lieten een flinke groei zien ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning hoger. Uiteraard werd er vorig jaar meer afgelost dan dit jaar, omdat het destijds mogelijk was om tot €100.000 te schenken voor de aflossing van een woning. Vanaf 1 januari van dit jaar gaat het weer om iets meer dan €50.000, waardoor de mogelijkheden behoorlijk zijn beperkt.

Hoger beschikbaar inkomen voor huishoudens

Een ander element dat bij lijkt te dragen aan de grotere vraag naar hypotheken voor woningen is dat het beschikbaar inkomen van huishoudens in het tweede kwartaal toenam met 1 procent, ten opzichte van een jaar geleden. Dat cijfer is gecorrigeerd voor de inflatie en geeft dus een daadwerkelijke verbetering van het reële inkomen weer. Het is bovendien al het zesde kwartaal op rij dat het inkomen toeneemt. Belastingen en sociale premies hebben aan de andere kant een negatieve uitwerking op het beschikbaar inkomen. We betaalden in het tweede kwartaal van 2015 1,3 miljard meer aan belastingen, al lijkt daar dankzij de nieuwe belastingregels vanaf 1 januari 2016 in positieve zin verandering in te komen.

Voor het eerst sinds twee jaar is er weer meer aan hypotheken opgenomen dan dat er aan de andere kant is afgelost. De hypotheekschuld van alle Nederlanders samen nam in het tweede kwartaal van dit jaar weer eens toe, het gaat om een half miljard euro. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.