Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
test

Rentebemiddeling in 2016 mogelijk bij meer banken

Rentebemiddeling in 2016 mogelijk bij meer banken
5 okt 2015

Eenvoudigere administratie bij boete

Rentebemiddeling is onder andere mogelijk bij ING en SNS, banken die er daarmee graag voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de lage rentestanden op dit moment. Indien de huidige rente (veel) lager ligt dan het overeengekomen tarief is er een verlaging mogelijk, al staan daar aan de andere kant kosten tegenover. Het gaat om een boeterente, die we op dit moment fiscaal nog aan dienen te merken als kosten. Vanaf 1 januari 2016 is er ook fiscaal gezien sprake van rente. Dit betekent dat het mogelijk is om de boeterente in één keer te betalen of dit te spreiden, in de beide gevallen is het mogelijk de kosten af te trekken voor de belasting. Dit maakt de administratie voor banken gemakkelijker, waardoor de verwachting is dat meer banken rentebemiddeling aan gaan bieden.

Rentebemiddeling of oversluiten

Het is verstandig om bij een hoge rente ten opzichte van de huidige rentestand na te gaan of het mogelijk is gebruik te maken van rentebemiddeling. Dit is een alternatief voor het oversluiten van de hypotheek, waarbij het mogelijk is om de huidige hypotheek gewoon in stand te houden. Dit scheelt de kosten van bijvoorbeeld een notaris. Het is wat dat betreft de moeite waard om met een onafhankelijke hypotheekadviseur te kijken naar de mogelijkheden en mogelijk gebruik te maken van rentebemiddeling of een oversluiting om de hypotheekrente te drukken.

Rentebemiddeling is op dit mogelijk bij slechts een paar banken, vooral omdat dit veel administratie met zich meebrengt en daardoor al snel in de papieren loopt. Dat zal vanaf 2016 gaan veranderen, op het moment dat de boeterente fiscaal als rente zal worden aangemerkt. Nu is dat nog niet het geval, nu is er nog sprake van kosten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.