Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekaflossing biedt mogelijkheid tot rentekorting

Hypotheekaflossing biedt mogelijkheid tot rentekorting
8 okt 2015

Lagere maandlasten dankzij aflossing

Een extra aflossing leidt automatisch tot lagere maandlasten. De hypotheekschuld daalt, waardoor de absolute rente tevens afneemt. Er blijft hypotheek rente over ten opzichte van een lager hypotheekbedrag, waardoor de maandelijkse lasten voor de woning lager uit zullen vallen. Het is uiteraard belangrijk om rekening te houden met de maximale boetevrije extra aflossing, over het algemeen is dat 10% van de hypotheeksom. Boven dat percentage kan de hypotheekverstrekker een boete in rekening brengen, waardoor het voordeel mogelijk teniet gaat of in ieder geval kleiner wordt.

Rentekorting dankzij aflossing

Wat veel mensen niet weten is dat er daarnaast de kans bestaat op een rentekorting, vooral bij aflossingen van 5% of meer. Veel hypotheekverstrekkers berekenen de hypotheekrente op basis van de loan-to-value ratio, de verhouding tussen de schuld en de waarde van de woning. Bij een hypotheek van meer dan 80% kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een rente-opslag van 0,2% per jaar. Komt de loan-to-value ratio dankzij de extra aflossing onder de 80%? Dan vervalt die rente-opslag, waardoor er een rentekorting mogelijk is. Het is voor consumenten van belang om daar zelf om te vragen, de hypotheekverstrekker zal daar over het algemeen niet zelf mee komen. Een extra aflossing van €30.000 levert bij een rente van 4,6% per jaar zo’n €900 voordeel per jaar op, dankzij een rentekorting kan dat verder oplopen naar bijvoorbeeld €1.500 per jaar. Het is wat dat betreft zeer de moeite waard hier zelf of met een hypotheekadviseur naar te kijken.

Een flinke extra aflossing op de hypotheek leidt tot lagere kosten en biedt daarnaast regelmatig de mogelijkheid tot een rentekorting. Dit laatste is niet iedereen bekend, waardoor veel huizenbezitters geld laten liggen. Het is van belang om hier zelf om te vragen bij de hypotheekverstrekker, zodat de maandlasten maximaal dalen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online