Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Groei van de woningmarkt sterker dan verwacht

Groei van de woningmarkt sterker dan verwacht
6 okt 2015

Concurrentie op de woningmarkt

Volgens verschillende organisaties heeft dit onder andere te maken met de concurrentie op de woningmarkt. Die leidt ertoe dat niet alleen banken hypotheken aanbieden, maar er ook andere partijen beschikbaar zijn. Dit drukt de kosten van een woning, via een lagere hypotheekrente. De scherpere rentetarieven zorgen er vervolgens voor dat meer consumenten de kans hebben om een woning te kopen en de woningmarkt als geheel verder aan kan trekken. Bovendien is er vanuit de samenleving al langer een roep gaande om bijvoorbeeld mensen met een flexibel contract gemakkelijker een hypotheek te geven. De hypotheekverstrekkers lijken daar op in te spelen, waardoor het aantal verkochte woningen hard toeneemt.

Meer vertrouwen bij consumenten

Het is vooral het vertrouwen bij consumenten in zowel de woningmarkt als de economie als geheel die ervoor lijkt te zorgen dat we weer een woning durven te kopen. Daarnaast staan er minder huizen ‘onder water’, waardoor meer gezinnen de vrijheid hebben om naar een nieuwe woning uit te kijken. De verschillende positieve effecten zorgen er samen voor dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis oploopt, terwijl die aan de andere kant toch goed betaalbaar blijft. De verwachting is dat de woningmarkt de komende jaren verder aan zal trekken, al zitten we zelfs na een flinke stijging nog niet op het niveau dat we voor de economische crisis wisten te bereiken.

De woningmarkt trekt harder aan dan verwacht. Er werd een afvlakking van de groei voorspeld, terwijl de consument juist lijkt door te pakken. Naar verwachting worden er dit jaar 15% meer woningen verkocht dan vorig jaar, terwijl bijvoorbeeld het economisch bureau van ABN AMRO eerder nog uitging van een stijging van 10%.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.