Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nederlander bouwt meer vermogen op in hypotheek voor pensioen

Nederlander bouwt meer vermogen op in hypotheek voor pensioen
12 okt 2015

Meer mensen betalen hypotheek (deels) af

In 2013 gaf 24% van de mensen aan af te lossen op de hypotheek, een relatief klein percentage. In 2015 is dat percentage opgelopen naar 38, wat betekent dat meer dan 1 op de 3 Nederlanders zorgt voor de opbouw van vermogen in de hypotheek. We doen dat in veel van de gevallen om aan het pensioen te kunnen werken. We worden ons steeds beter bewust van het feit dat de pensioen worden afgebouwd en we andere bronnen van inkomsten of vermogen nodig hebben. De hypotheek vormt dan een goede keuze. Dit drukt de woonlasten of zorgt ervoor dat er op hogere leeftijd een woning te verkopen valt.

Financieel maximaal 10 jaar vooruit kijken

Aan de andere kant blijkt uit de Monitor financieel gedrag dat we financieel maximaal zo’n 10 jaar vooruit kijken, verder denken we als Nederlanders over het algemeen nog niet. Slechts 37% van ons heeft een buffer van meer dan €3.500, waardoor de spaargelden over het algemeen nog wat beperkt zijn. Dat neemt niet weg dat we weer meer vermogen op beginnen te bouwen en blijkbaar de kans weer zien om over de toekomst na te denken. Bijkomend voordeel is dat we minder rood staan op onze betaalrekening. Wat dat betreft lijkt het er financieel allemaal weer wat beter voor te staan dan een paar jaar geleden.

De economische crisis beginnen we langzaamaan achter ons te laten, wat betekent dat de Nederlander er financieel weer wat beter voor komt te staan en er wat meer financiële planning mogelijk is. Uit de Monitor financieel gedrag van de ING blijkt dat we meer vermogen opbouwen in onze hypotheek, financieel maximaal 10 jaar vooruit kijken en minder rood staan dan voorheen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.