Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huiseigenaren halen niet alles uit hypotheekmogelijkheden

Huiseigenaren halen niet alles uit hypotheekmogelijkheden
15 okt 2015

Substantieel op de kosten besparen

Het is door over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker goed mogelijk om op de kosten voor de hypotheek te besparen. Het gaat om een besparing op de lange termijn, nadat er in eerste instantie kosten gemaakt dienen te worden. Volgens de Volkskrant hebben honderdduizenden hypotheekbezitters de mogelijkheid om op de kosten te besparen door de hypotheek over te sluiten. Het voordeel verschilt sterk per bank, maar kan oplopen tot honderden euro’s per maand (bruto). Het is wat dat betreft een raadsel waarom slechts een klein deel van de huizenbezitters hiervan op de hoogte is en ook daadwerkelijk de stap neemt om de hypotheek over te sluiten.

Hoge kosten terugverdienen met lage rente

Volgens de Volkskrant kan 1 op de 5 woningbezitters profiteren van een overstap, waardoor het de moeite waard is om het in ieder geval na te gaan. Veel huizenbezitters hebben het idee dat het pas na het aflopen van de rentevaste periode de moeite waard is om over te stappen. Bij een eerdere overstap is er doorgaans sprake van een boeterente en zal ook de notaris kosten in rekening brengen. Dit leidt gemiddeld genomen tot een kostenpost van €2.500 aan taxatie, de notaris en het financieel advies, naast de eventuele boeterente. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Aan de andere kant kan het rentevoordeel flink oplopen, waardoor het voor veel huizenbezitters toch de moeite waard is om nu de overstap te maken naar een andere hypotheekverstrekker.

Huiseigenaren maken niet optimaal gebruik van hun mogelijkheden, waardoor zij veel geld laten liggen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek naar huizenkopers en hun gedrag op de hypotheekmarkt. Het blijkt dat veel woningbezitters de hypotheek kunnen oversluiten om de kosten te drukken, iets dat zij echter niet veel doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.