Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt beleeft uitstekend derde kwartaal

Woningmarkt beleeft uitstekend derde kwartaal
19 okt 2015

Opmerkelijke stijging tijdens zomerseizoen

Dit toont aan dat de woningmarkt zich verder herstelt, iets dat met name tijdens het zomerseizoen een opvallende ontwikkeling vormt. Ger Hukker is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en geeft aan dat er tijdens de zomermaanden normaal gesproken sprake is van een beperkte stijging of zelfs een daling van het aantal verkoopbeweging. Het afgelopen derde kwartaal is het beste sinds de crisis, we hebben sinds 2007 niet meer kunnen rekenen op dergelijke aantallen verkopen. Bovendien zijn er per 1 juli een aantal beperkende maatregelen doorgevoerd. De NHG-grens ligt lager en woningkopers kunnen over het algemeen minder lenen. Toch heeft dit niet geleid tot een dip in het aantal transacties, er lijkt wat dat betreft langzaamaan weer sprake van een gezonde woningmarkt, waarop we ons weer durven te begeven om een woning te kopen.

Rabobank verrast over ontwikkelingen

Ook de Rabobank is verrast door de ontwikkelingen in het derde kwartaal. Woningmarkteconoom Pieter van Dalen geeft aan dat hij net als de NVM had verwacht dat het derde kwartaal iets minder positieve cijfers zou laten zien. De strengere eisen door het Nibud en de aanscherping van de hypotheekvormen hebben de positieve ontwikkelingen echter niet kunnen dempen. Volgens Van Dalen is er na correctie voor de seizoenseffecten zelfs sprake van een nog grotere stijging, het aantal verkopen ligt dan 1,4% hoger dan in het tweede kwartaal. Wat dat betreft zijn de voorspellingen voor het laatste kwartaal en volgend jaar overwegend positief.

De woningmarkt heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug, de huizenmarkt lijkt goed op stoom. Er werden in het derde kwartaal ruim 36.000 woningen verkocht door NVM-makelaars, dat zijn er 27% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal verkopen ligt daarmee waarschijnlijk rond de 47.500 in deze periode.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online