Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal NHG-hypotheken flink hoger in derde kwartaal

Aantal NHG-hypotheken flink hoger in derde kwartaal
20 okt 2015

Tekenen van herstel

Een NHG-hypotheek maakt gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie, een dekking van de overheid die de banken wat extra zekerheid oplevert wanneer ze een krediet verstrekken. De WEW is verantwoordelijk voor het verstrekken van de garantie en heeft daardoor goed zicht op de populariteit van deze mogelijkheid. Volgens de stichting sluit het aantal aanvragen mooi aan bij de algemene ontwikkelingen op de woningmarkt. Deze vertoont sterke tekenen van herstel, waardoor ook het hogere aantal aanvragen voor een NHG-hypotheek goed te verklaren valt. Bovendien wordt het aantal hypotheekverstrekkers dat uitsluitend verstrekt op basis van NHG groter. Dat is opvallend, aangezien de maximale woningwaarde voor een hypotheek op basis van NHG juist afnam afgelopen zomer, de overheid schroefde de hoogte hiervan per 1 juli terug naar €245.000, inclusief de aankoopkosten.

Minder gedwongen verkoop met verlies

Het herstel van de woningmarkt zorgt er aan de andere kant voor dat minder mensen in de problemen raken. Dit lijkt daarnaast te maken te hebben met de algemene ontwikkeling van de economie. In totaal deden 1.031 huishoudens een beroep op de NHG, vanwege de gedwongen verkoop van hun woning met verlies. Dit gaat om gezinnen die de woning helaas niet meer op kan brengen. Dit aantal ligt 23% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het eigen vermogen van het fonds nam toe van 808 miljoen euro naar 868 miljoen euro, door de hoge instroom van garanties en het kleinere aantal claims.

De woningmarkt zit in de lift, dat blijkt uit verschillende factoren. Ook de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) merkt dit, aan de hand van het aantal NHG-hypotheken dat er verstrekt wordt. Dit aantal bedroeg in het derde kwartaal 37.800. Er is wat dat betreft sprake van een stijging van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.