Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Groei woningmarkt levert verhuizers nog weinig op

Groei woningmarkt levert verhuizers nog weinig op
26 okt 2015

Omzetgroei lijkt te stagneren

De omzetgroei lijkt te stagneren, nadat er in de afgelopen jaren sprake was van een aantal plussen. De omzet nam gemiddeld met 4% per jaar toe. Vorig jaar was er zelfs nog sprake van een plus van 6%. Hoe het komt dat de omzet bij de verhuizers stagneert is niet goed duidelijk, ze komen op dit moment niet verder dan een plus van 0,5%. Het CBS vindt het lastig om aan te geven waar de stagnatie vandaan komt. De woningmarkt groeit harder dan de afgelopen jaren, waardoor er in theorie meer particulieren zouden moeten zijn die een nieuwe woning betrekken en gebruik wensen te maken van een verhuisbedrijf.

Zakelijke markt valt mogelijk stil

Een verklaring zou kunnen liggen in de activiteiten op de zakelijke markt. Het CBS neemt de gegevens daarin niet meer in het huidige onderzoek. Het is wat dat betreft mogelijk dat de verhuizers minder zakelijke verhuizingen kunnen doen. De markt bestaat immers niet alleen uit particulieren, er zijn ook zakelijke klanten die graag willen verhuizen. Toch is de verwachting naar de toekomst dat de markt er voor de verhuizers wat beter uit gaan zien. De woningmarkt zal de komende tijd verder aan bijven trekken en ook bedrijven hebben weer wat meer financiële lucht. Mogelijk zal er zelfs sprake zijn van een inhaalslag op de woningmarkt, waardoor de verhuizers een groter aantal aanvragen voor verhuizingen kunnen verwachten.

De huidige groei op de woningmarkt lijkt er nog niet toe te leiden dat ook de verhuizers daar flink van kunnen profiteren. In tegendeel, zij rapporteren juist een afvlakking van de omzetstijging. Het leek de laatste jaren wat beter te gaan, inmiddels is de groei eruit en lijkt het opnieuw een zware tijd te worden voor de verhuisbedrijven in Nederland.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.