Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Voorlopig onmogelijk hypotheek af te lossen met pensioengeld

Voorlopig onmogelijk hypotheek af te lossen met pensioengeld
27 okt 2015

Verschillende varianten onderzocht

Het kabinet heeft verschillende varianten onderzocht, zo blijkt uit de brief. In een eerste variant zouden werknemers een derde van de premie die ze normaal betalen aan het pensioenfonds gebruiken om hun hypotheek af te lossen. In het tweede scenario zouden werknemers eenmalig een derde van het opgebouwde pensioen kunnen gebruiken om de hypotheek extra af te lossen. Dat zou vooral aantrekkelijk zijn voor woningeigenaren van wie de woning nu onder water staat. Hiervan is sprake op het moment dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning, waardoor er bij verkoop een restschuld over zou blijven. Veel mensen die hiermee te maken hebben zitten als het ware gevangen in hun eigen woning.

Bestedingsruimte van huishoudens

Het aflossen van de hypotheek met pensioengeld zou een groot aantal gezinnen meer bestedingsruimte bieden, waardoor zij wat meer lucht krijgen. De schulden van huishoudens nemen af, al gaat dat aan de andere kant natuurlijk ten koste van een lager pensioen. Het plan werd oorspronkelijk ontworpen om de woningmarkt te stimuleren. Inmiddels lijkt de woningmarkt zich op eigen kracht te herstellen en lijkt de noodzaak tot nieuwe maatregelen minder groot. Wat dat betreft is het op zich niet vreemd dat het kabinet de plannen nog even in de koelkast zet. Toch is het de vraag of het er ooit van zal komen, nu het juridisch lastig blijkt om dit goed vorm te geven.

Het wordt voorlopig niet mogelijk om de hypotheek af te lossen met pensioengeld. Het kabinet heeft de mogelijkheden onderzocht, maar wil er vanwege de juridische risico’s voorlopig nog niet aan beginnen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de plannen op de lange baan gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.