Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Betalingsachterstanden op hypotheek nemen af

Betalingsachterstanden op hypotheek nemen af
29 okt 2015

Nog ruim 110.000 mensen met een achterstand

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er nog wel degelijk problemen bestaan met de hypotheek en de betaling daarvan. In totaal hebben zo’n 112.000 mensen te maken met een betalingsachterstand, zij hebben moeite met het betalen van de maandlasten. Dit blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer van oktober 2015. In april van dit jaar was er nog sprake van bijna 113.000 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Er is wat dat betreft sprake van een heel lichte daling, die in ieder geval aangeeft dat er niet meer mensen bijkomen die problemen ervaren.

Andere betalingsachterstanden bij Nederlanders

Het BKR houdt zowel de betalingsachterstanden met de hypotheek als met andere kredieten in de gaten, om een goed beeld te kunnen scheppen van de financiële positie van huishoudens in Nederland. Het aantal mensen dat problemen heeft met de betaling van de hypotheek neemt af, maar er is een veel grotere groep die tenminste één betalingsachterstand heeft. Het gaat in Nederland om 2,3 miljoen huishoudens, wat betekent dat een groot deel van Nederland hiermee te maken heeft. Hiertoe behoren onder andere schulden aan de Belastingdienst, de woningcorporaties en bijvoorbeeld de zorgverzekeraars, energieleveranciers of DUO voor de studieleningen. Nederlanders betalen over het algemeen in ieder geval de hypotheek, waardoor het niet vreemd is dat daar als eerste sprake is van een trendbreuk en het aantal betalingsachterstanden af begint te nemen.

Het gaat weer beter met de woningmarkt en ook qua betalingsachterstanden zitten we in Nederland in de lift. Voor het eerst in 10 jaar neemt het aantal mensen met betalingsproblemen met betrekking tot de hypotheek weer af. Dat is goed nieuws, aangezien dat aangeeft dat minder mensen moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.