Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Maximale hypotheek in 2016 veelal lager

Maximale hypotheek in 2016 veelal lager
3 nov 2015

Financieringslastpercentages veelal omlaag

Dit heeft te maken met de financieringslastpercentages voor 2015 en voor 2016. De percentages zullen bij veel inkomens afnemen, waardoor deze groepen mensen de mogelijkheid hebben een kleiner bedrag te lenen voor de aanschaf van een eigen woning. De maximale hypotheek neemt af, wat de ontwikkeling van de woningmarkt zal remmen. De loonontwikkeling volgt namelijk niet dezelfde trend, de lonen blijven over het algemeen op hetzelfde niveau. Dat betekent dat we in Nederland minder kunnen lenen. Gemiddeld genomen is er sprake van een daling van 2,89%, waardoor het lastiger wordt om een woning te financieren en verkopers beter zullen moeten zoeken naar een koper voor hun woning.

Tweeverdieners gaan erop vooruit

Uitzondering op de regel vormen tweeverdieners. Zijn gaan er in ongeveer 1 op de 4 gevallen toch op vooruit, omdat het Nibud stelt dat het bij hogere inkomens in principe niet uitmaakt of er sprake is van één of twee inkomens. Tot nu toe was dat niet het geval, een eenverdiener met een hoog inkomen kan nu meer lenen dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen. Volgens het Nibud bestaat er bij hen niet direct een groter risico op betalingsproblemen. Tweeverdieners met een modaal tot boven-modaal inkomen zullen er daarom veelal op vooruit gaan, zij hebben in 2016 juist de mogelijkheid om meer te lenen en hebben daarmee meer kansen een eigen woning te financieren.

De maximale hypotheek zal in 2016 voor veel mensen lager uitvallen dan nu het geval is. Het Nibud had eerder nog laten weten dat er nieuwe of nauwelijks verschillen zouden zijn, maar de praktijk lijkt toch iets anders aan te geven. Tweeverdieners vormen de uitzondering op de regel, bij 1 op de 4 zal het toch mogelijk blijken om meer te lenen dan nu het geval is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.