Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wijzigingen voor de NHG-hypotheek per 1 januari 2016

Wijzigingen voor de NHG-hypotheek per 1 januari 2016
7 nov 2015

Minder lening vanwege financieringslastnormen

Vanaf volgend jaar is het binnen een NHG-hypotheek mogelijk om nog maximaal 102% van de waarde van een woning te lenen, nu is dat nog 103%. Dat betekent dat het bij een woning van €200.000 nog slechts mogelijk is om €4.000 extra te lenen voor de kosten koper en andere bijkomende kosten, terwijl er nu nog €6.000 beschikbaar is. Aan de andere kant neemt WEW de financieringslastnormen van het Nibud over, wat betekent dat tweeverdieners bij hogere inkomens iets meer kunnen gaan lenen. Een studieschuld gaat minder zwaar meetellen en de grens voor een NHG-hypotheek 2016 gaat terug van €245.000 naar €225.000, inclusief de aankoopkosten voor de woning.

Renteverlies en restschuld in 2016

Een eventueel renteverlies bij een nieuwbouwwoning mag in 2016 onderdeel uit gaan maken van de woningwaarde, waardoor er wat dat betreft sprake is van een versoepeling van de voorwaarden. Dit maakt het gemakkelijker om de kosten vanwege het renteverlies mee te financieren in de NHG-hypotheek, waardoor huizenkopers daar zelf niet voor hoeven op te draaien. Mensen die vanaf volgend jaar verhuizen met een restschuld kunnen bovendien de oude woning laten passeren op het moment dat ze de nieuwe woning al hebben gekocht. Momenteel is het pas mogelijk om een restschuld mee te financieren op het moment dat de oude woning gepasseerd is bij de notaris. Deze wijziging in de formaliteiten geeft verschillende huizenkopers meer lucht.

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Nationale Hypotheek Garantie en past ieder half jaar de voorwaarden aan. Ook per 1 januari 2016 is er weer sprake van nieuwe voorwaarden. Dit betekent over het algemeen dat het lastiger wordt om een woning aan te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.