Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Groei aan hypotheekaanvragen neemt af

Groei aan hypotheekaanvragen neemt af
10 nov 2015

Stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar

Afgelopen oktober registreerde het HDN in totaal 26.300 aanvragen voor hypotheken. Er is wat dat betreft sprake van een stijging van 7% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Toch nam het aantal hypotheekaanvragen eerder dit jaar nog veel sterker toe. In de periode tussen maart en mei was er bijvoorbeeld nog sprake van een stijging van 40 - 70%. In juni was er zelfs sprake van een stijging van 100%, het aantal hypotheekaanvragen lag toen twee keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Versoberde hypotheekregels per 1 juli

Dat lijkt vooral te maken te hebben met de versoberde hypotheekregels van 1 juli van dit jaar. De maximale hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie werd toen verlaagd van €265.000 naar €245.000. Dat betekent in de praktijk dat minder mensen de mogelijkheid hebben om daar gebruik van te maken, waardoor de gemiddelde kosten voor een hypotheek zullen toenemen. Veel huizenkopers lijken de beslissing naar voren te hebben gehaald, waardoor de cijfers wat zijn gaan vertekenen. Het is wat dat betreft positief om te zien dat het aantal hypotheekaanvragen zelfs na de nieuwe regelgeving nog hoger ligt dan vorig jaar. Bovendien is de kans groot dat er per 1 januari 2016 opnieuw een afvlakking in de stijging plaats zal vinden, aangezien er dan opnieuw nieuwe hypotheekregels van kracht worden. De maximale NHG-hypotheek neemt dan af tot €225.000, inclusief de kosten koper. Dat betekent dat het aantal woningen dat hiervoor in aanmerking zal komen verder af zal nemen.

Het aantal hypotheekaanvragen groeit al enige tijd, al neemt de groei inmiddels af. Eerder dit jaar was er nog sprake van een spectaculaire toename, die periode lijkt inmiddels voorbij. Dat blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een platform waarbij alle hypotheekverstrekkers (uitgezonderd de Rabobank) zijn aangesloten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.