Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vereniging Eigen Huis ziet sterker vertrouwen in herstel woningmarkt

Vereniging Eigen Huis ziet sterker vertrouwen in herstel woningmarkt
12 nov 2015

Hoogst gemeten waarde van de stemmingsgraadmeter

De VEH gebruikt een stemmingsgraadmeter om de stemming in het land te peilen. In oktober bereikte de graadmeter een score van 108 punten. 100 punten staat voor een even groot deel optimisten als pessimisten. Het is de hoogst gemeten waarde van de Eigen Huis Marktindicator sinds de invoering hiervan in 2004. Wat dat betreft is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt groter dan net voor de crisis, toen het qua huizenprijzen en ontwikkeling niet op leek te kunnen. Op het dieptepunt in 2012 stond de meter op slechts 51 punten, waardoor er sindsdien sprake is geweest van een enorm herstel. Het consumentenvertrouwen is inmiddels meer dan verdubbeld, wat aangeeft dat een groot aantal mensen de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

Historisch lage hypotheekrente en lage huizenprijzen

De VEH heeft het idee dat het vooral de historisch lage hypotheekrente en de lage huizenprijzen zijn die bijdragen aan het grote vertrouwen bij consumenten. Bovendien trekt de werkgelegenheid weer aan en hebben veel mensen een verhuizing uitgesteld in de jaren van crisis. Dat betekent dat de toekomst voor de woningmarkt er op dit moment goed uit zien, ondanks de strengere regels op het gebied van hypotheken. Het is bovendien onzeker of de hypotheekrente binnenkort weer op zal gaan lopen en hoe snel dat zal gebeuren. De kans is groot dat het consumentenvertrouwen dan wat getemperd raakt.

Het consumentenvertrouwen in het herstel van de woningmarkt was nog nooit zo groot. Dat laat de Vereniging Eigen Huis (VEH) weten. De vereniging doet regelmatig onderzoek naar de stemming in het land. Het aantal consumenten dat positieve verwachtingen heeft van de ontwikkeling van de woningmarkt is een stuk groter dan het aantal pessimisten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online