Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Veel consumenten niet bewust van mogelijkheid hypotheeklasten te verlagen

Veel consumenten niet bewust van mogelijkheid hypotheeklasten te verlagen
21 nov 2015

Tussentijds gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie

Het merendeel van de hypotheekbezitters is niet op de hoogte van een mogelijkheid om tussentijds gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie, wanneer zij daar op dat moment voor in aanmerking komen. 54% van de ondervraagden weet niet dat zij door af te lossen een overwaarde kunnen creëren en ervoor kunnen zorgen dat de hypotheek mogelijk in een lagere tariefklasse valt. Sterker nog, een groot deel van de consumenten blijkt niet op de hoogte van het feit dat een grotere overwaarde op de woning over het algemeen zal leiden tot een lagere hypotheekrente.

Honderden euro’s per jaar besparen

Uit berekeningen van opdrachtgever SNS blijkt dat het voor tal van consumenten mogelijk is jaarlijks tot honderden euro’s te besparen. Voor een proefberekening ging de bank uit van een hypotheek van €200.000, een modaal inkomen en een hypotheekrente van 4 procent. Het is in dat geval mogelijk om bruto tot €360 per jaar te besparen, waardoor de maandlasten iedere maand enkele tientjes lager uitvallen. Uit het onderzoek blijkt aan de andere kant dat de meeste mensen zich wel bewust zijn van de eventuele boeterente die ze dienen te betalen bij het openbreken van het hypotheekcontract. De voordelen die daar aan de andere kant tegenover staan zouden nog wel wat beter belicht mogen worden door bijvoorbeeld de banken zelf.

Veel Nederlandse consumenten zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om tussentijds hun hypotheeklasten omlaag te brengen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend hypotheekbezitters. Ruim de helft weet niet dat zij kunnen profiteren van de huidige lage rentestand. Daarnaast zijn zij zich niet bewust van kortingen door een betaalrekening te openen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.