Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Starters kiezen minder vaak voor hypotheek bij de bank

Starters kiezen minder vaak voor hypotheek bij de bank
23 nov 2015

Buitenlandse hypotheekverstrekkers actief

De starters vormen een belangrijke doelgroep voor de hypotheekverstrekkers, in augustus en september ging het om 48% van alle hypotheken die er werden afgesloten. Anderen zijn doorstromers, mensen die eerder al eens een hypotheek hebben afgesloten en bijvoorbeeld verhuizen. Het valt op dat de Nederlandse huizenkoper de laatste jaren populairder is geworden in het buitenland. Er was jarenlang sprake van minimale concurrentie op de woningmarkt, waardoor de banken hun tarieven nauwelijks hebben hoeven te verlagen. Daar is verandering in gekomen, nu ook verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse banken proberen de Nederlandse huizenkoper aan te trekken. Dit betekent dat de grootbanken in Nederland de zeilen bij zullen moeten zetten om weer voldoende aandacht op zich te vestigen.

Rabobank verliest meeste klanten

De Rabobank is de grootste verliezer. De bank was lang marktleider in Nederland, maar raakte onlangs de meeste starters kwijt. Ook de andere grote banken hebben te maken met een dalend aantal klanten, al zijn de verliezen daar nog niet zo groot als bij de Rabobank. Volgens de bank heeft dat grotendeels te maken met de strenge Europese regels waar het bedrijf zich aan dient te houden, iets waar de verzekeraars en de pensioenfondsen geen last van hebben. Toch spelen er volgens analisten ook andere redenen mee, het is bijvoorbeeld het imago van de banken dat bij starters een belangrijke rol speelt. Wat dat betreft zullen de Rabobank en de andere banken er een zware kluif aan hebben om zich bij de starters op de woningmarkt opnieuw in de kijker te spelen.

Starters kiezen opvallend vaak voor alternatieve geldverstrekkers, ten opzichte van de banken in Nederland. De drie grote banken Rabobank, ABN Amro en ING zijn nog slechts goed voor minder dan de helft van alle hypotheken voor starters. Het zijn de pensioenfondsen en verzekeraars die starters beter aan weten te spreken en de hypotheken mogen aanbieden.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.