Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-er dient rekening te houden met getrapte lening

ZZP-er dient rekening te houden met getrapte lening
24 nov 2015

Geld als onderpand vastzetten

Het is bij Aegon op basis van 2 jaar jaarcijfers mogelijk om maximaal 85% van de waarde van de woning te lenen. De andere 15% en de kosten koper zullen dus uit eigen geld gefinancierd moeten worden. Dochteronderneming Knab gaat dat anders aanpakken met de nieuwe hypotheek. Het is mogelijk om tot maximaal 90% van de waarde van de woning te lenen, voor de rest van de benodigde gelden is er een speciale geblokkeerde rekening beschikbaar. De ondernemer mag nog eens 13% van de waarde van de woning lenen om tot 103% te komen, al zal dat geld als onderpand op een geblokkeerde lening worden geplaatst. Het geldt zal trapsgewijs per jaar vrijkomen, zodat binnen 4 - 8 jaar de geblokkeerde rekening kan worden opgeheven.

Aanvullende voorwaarden voor ZZP-ers

Er gelden aanvullende voorwaarden voor ZZP-ers die een hypotheek willen afsluiten, omdat zij over het algemeen een groter risico vormen dan iemand met een vaste baan. Het inkomen van ZZP-ers kan behoorlijk fluctueren en is in grote mate afhankelijk van de ontwikkelingen binnen de markt. Met name startende ondernemers hebben vaak nog weinig zicht op de inkomsten die zij kunnen verwachten, waardoor de banken proberen meer zekerheid in te bouwen. Of een dergelijke constructie meer banken zal inspireren valt op dit moment lastig in te schatten. Het lijkt in ieder geval positief dat banken mee proberen te denken in mogelijkheden voor zelfstandig ondernemers die een hypotheek willen afsluiten.

Knab lanceerde onlangs een nieuwe hypotheek voor ZZP-ers, speciaal bedoeld voor zelfstandigen die nog geen 3 jaar aan jaarcijfers kunnen overleggen. Zij hebben er via een speciale constructie toch de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten op basis van maximaal 103% van de woningwaarde. Hoe dat werkt? Het is een getrapte lening.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.